Atatürk İletişim Dergisi, Bahar ve Güz olmak üzere yılda iki kez yayımlanan hakemli akademik bir dergi olup kuramsal temeli güçlü, yeni ve özgün araştırmalara yer vererek iletişim bilimlerine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Atatürk İletişim Dergisi, başta iletişim bilimleriyle ilgili olmak üzere disiplinlerarasılık bir yaklaşımla diğer sosyal bilimler alanlarındaki iletişim disipliniyle ilişkili Türkçe ve/veya İngilizce olarak yazılmış, bilimsel ve özgün çalışmalara (makale, çeviri, bildiri, kitap tanıtımı/eleştirisi gibi) yer vermektedir.
ATATÜRK İLETİŞİM DERGİSİ YAYIN POLİTİKASI
ATATÜRK İLETİŞİM DERGİSİ YAZIM KURALLARI
a) Kitap:
KAZANCI, Metin (2000). Kamu ve Özel Kesimde Halkla İlişkiler. Ankara: Turhan Kitabevi.
b) İki/Çok Yazarlı Kitap
ERDOĞAN, İrfan ve ALEMDAR, Korkmaz (2002). Öteki Kuram. Ankara: Erk Yayınları.
ECO, Umberto, Martini, C. Martini, Proctor, Minna ve Cox, Harvey (2012). Belief or nonbelief? A confrontation. New York: Skyhorse Pub.
c) Çeviri Kitap
ADORNO, Theodor W. (2004). Walter Benjamin Üzerine. (Çev. Dilman Muradoğlu). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
d) Kitapta Bölüm
ÖZER, Ömer (2015). “Teun Adrian Van Dijk Örneğinde Eleştirel Söylem Çözümlemesi”, İletişim Araştırmalarında Yöntemler içinde. (Ed. Besim Yıldırım). Konya: Literatürk. 197-286.
e) Dergide Makale
TAŞCIOĞLU, Raci (2011). “Hilmi Ziya Ülken’in Türk İletişim Tarihine Katkıları”, Atatürk İletişim Dergisi. Sayı: 1. 1-12.
f) Ansiklopedi veya Sözlük
TÜRK DİL KURUMU (1969). Türkçe Sözlük. Ankara: TDK.
g) Yayımlanmamış Tez
HIDIROĞLU, İrfan (2010). Türkiye’de 1980 Sonrası Sinema Politikaları. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon Anabilim Dalı.
h) İnternette Yazarı Belli Olan Yazı
ÇAKMAKÇI, Osman (2008). Melankolik Düşünce. Radikal Kitap Eki. http://www.radikal.com.tr/radikal.aspx?atype=haberyazdir&articleid=899166. (Erişim Tarihi: 19.09.2008).
i) İnternette Yazarı Belli Olmayan Yazı
Postphotography. http://home.earthlink.net/~rwspal/texts/post phot.html. (Erişim Tarihi: 18.10.2003).
NOT: Yayın şartları ve yazım kurallarında zamanla değişiklikler olabilir. Makaleyi göndermeden önce dergimizin internet adresindeki güncel yayın ve yazım şartlarını kontrol ediniz.
Yazarlar bu dergide yayınlanan yazılarını kişisel veya kurumsal web sitelerinde, dergiye kütüphanecilik kurallarına uyan bağlantı vererek açık olarak yayınlayabilirler.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ, derginin yayımlanması noktasında açık erişimi sağlama politikasını benimsemiştir. Açık erişim bilginin global değişimini arttırarak insanlık için yararlı sonuçlar doğuracaktır.
a) Makalede atıf yapılan kaynaklara APA 6.0’a uygun bir şekilde metin içi atıf kuralı uygulanmalı ve yararlanılan bütün kaynaklara kaynakça bölümünde yine APA 6.0’a uygun bir biçimde yer verilmelidir.
b) Makalenin konusu olan araştırmaya eğer destek sağlayan kurum ya da kuruluşlar var ise, makale başlığının sonuna üst simge olarak yıldız işareti konulmalı, makalenin ilk sayfasının dip not kısmında gerekli açıklama yapılmalıdır.
c) Yayınlanmak üzere dergiye gönderilen makaleler, farklı dergilerde ve çeşitli internet kaynaklarında yayınlanan makaleler ile benzerlik açısından uygun bir program ile kontrol edilir. Kontrol sonucunda %15 veya daha fazla benzerlik gösteren makaleler reddedilir.
d) Herhangi bir şekilde sahte veri kullanıldığı belirlenen makaleler reddedilir.
e) Daha önce başka bir dergide ve/veya yayında yayımlanmış makaleler, değerlendirmeye alınmaz.
2. Yazar(lar)ın Sorumlulukları
a) Yazarlar gönderdikleri makalelerin detaylı değerlendirme sürecine tabi tutulmasını kabul etmiş sayılırlar.
b) Makalede isimleri bulunan yazarların makaleye yaptıkları katkıyı editörlüğe bildirmek zorundadırlar.
c) Yazarlar, makalelerini dergi kurallarına uygun bir şekilde hazırlayıp göndermelidirler.
d) Yayımlanmak üzere dergiye gönderilen herhangi bir makalede isimleri bulunan yazarlar, makaledeki her türlü datanın gerçek ve orijinal olduğunu beyan etmiş sayılırlar.
e) Yazarlar, yayımlanmak üzere dergiye gönderdikleri makalelerini eş zamanlı olarak başka dergilere gönderemezler.
f) Yazarlar, hakem değerlendirmesine tabi tutulmuş makaleleriyle ilgili hakemlerin ve editörlüğün istediği her türlü düzeltmeyi yapmakla yükümlüdürler.
g) Atatürk İletişim Dergisi’ne yayımlanması amacıyla gönderilen ve anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma makalesinin Materyal ve Metot kısmında “Etik Kurul İzni” alınmıştır ifadesi yer almalıdır. Etik Kurul izni alınmış ise, Yazar(lar) etik kurul onayı aldığı/aldıkları kurumu ve onay numarasını belirtmelidirler.
h) Yazar(lar), makalede başkalarına ait kaynaklardan yararlanmak amacıyla ölçek, anket, fotoğraf vb. gibi materyallerin kullanımı için sahiplerinden izin aldığını/aldıklarını ve ilgili materyal için telif hakkı şartlarına uyduğunu/uyduklarını belirtmeleri ve makalenin telif hakkının Dergiye devrini ifade eden sözleşmeyi imzalamakla yükümlüdür(ler).
ı) Dergide yer alan yazılardan doğacak her türlü sorumluluk yazar(lar)ına aittir.
3. Hakemlerin Sorumlulukları
a) Makale değerlendirmesinde görev yapan hakemler objektif ve tarafsız olarak değerlendirme yapmalıdırlar.
b) Makale yazarları veya makaleyi destekleyen kurum ve kuruluşlar ile ilgili herhangi bir çıkar çatışması bulunan hakemler durumu editörlüğe bildirerek, makale değerlendirmesinde bulunmamalıdırlar.
c) Hakemler değerlendirmeleri üzere kendilerine gönderilen makalelerin verilerini kimseyle paylaşamazlar.
d) Düzeltme isteyerek makalenin yayınlanabileceği yönünde kanaate varan hakemler, gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra makaleyi yeniden inceleme hakkına sahiptirler.
4. Yayın Kurulunun Sorumlulukları
a) Makalelerin ön değerlendirmeleri Yayın Kurulu tarafından yapılır.
b) Makaleler değerlendirilmek üzere Yayın Kurulu tarafından en az iki hakeme gönderilir. Danışman raporlarına bağlı olarak Yayın Kurulu, makalelerin kabulüne, reddine veya revizyonuna karar verir.
c) Yayın Kurulu, yayımlanmamış makalelerin verilerini hiçbir şekilde şahsi işleri için kullanamaz ve bu verileri hiçbir şekilde paylaşamaz.
d) Makale değerlendirme süreci tamamlandığında, editör kararı sorumlu yazara iletir.
e) Editör, bir makalenin kabulüne ya da reddine karar verirken, makalede ismi bulunan kişi yada kişilerle olan çıkar çatışmasından etkilenmemelidir.
5. Danışma Kurulunun Sorumlulukları
a) Danışma Kurulu üyeleri, değerlendirmeleri üzere kendilerine gönderilen makalelerin verilerini gizli tutar ve hiçbir şekilde paylaşamazlar.
b) Danışmanlar, değerlendirdikleri makaledeki bilgilerin yayınlanmış başka bir makaledeki bilgilerle benzerlik gösterdiğini belirlemeleri halinde, durumu Dergi Editörlüğüne derhal bildirmelidirler.
c) Danışmanlar, kendilerine gönderilen makaleleri objektif bir şekilde değerlendirmeli ve makale hakkındaki görüşlerini açık ve anlaşılır bir dille ifade etmelidirler.
d) Bir danışman, değerlendirmesi için kendisine gönderilen makalenin şahsı tarafından değerlendirilmesinin uygun olmayacağı kanaatine vardığında, bu durumu en kısa sürede Editörlüğe bildirmelidir.
6. Yayın Etiği Konuları
a) Akademik kayıt bütünlüğü oluşturulmalı ve korunmalıdır.
b) Gerektiğinde, yeterli düzeltme, açıklama ve/veya özür yayımlanmalıdır.
.